Med respekt
för miljön
Dina ekofrisörer Outi Laaksonen och Johanna Fagerström

Dina ekofrisörer Outi Laaksonen och Johanna Fagerström

Outi:

Jag har varit frisör sedan 1998 och hyrstolsföretagare sedan 2001. Ekologiska val har inte alltid varit en självklarhet för mig, men så småningom har de blivit en livsstil.

Kort efter att jag hade fått min frisörexamen blev jag allergisk mot kemikalier som användes i salongen (tolulene - 2.5 - diamin, ammoniak orsakade andnöd) och jag insjuknade i astma. Jag höll på att bli tvungen att sluta som frisör innan jag ens hade hunnit komma igång ordentligt.

Jag hade tur och träffade en kollega som erbjöd mig en plats som moderskapsvikarie i sin salong där man inte använde ammoniak. Genom kollegans verksamhet bekantade jag mig närmare med vad produkterna innehåller. Jag blev väldigt förvånad över hur många olika allergier det fanns, och jag gjorde mitt bästa för att försöka lära mig de invecklade monsterbenämningarna på flaskornas etiketter som jag fick läsa upp för kunderna.

Efter några år började jag må bättre och min astmamedicin minskades till en minimidos eller för bruk vid behov. Så småningom blev jag mamma och jag återvände till min mammas salong, som nu var ammoniakfri.

Under min andra graviditet insjuknade jag allvarligt i lunginflammation. Jag var borta länge från jobbet och var också intagen på sjukhus. Det var den sista varningen för mig, och intresset för alla typer av kosmetika, mat och deras innehåll bara växte. Jag hittade bloggen Kemikaalicocktail på webben! Det var mitt livs vändpunkt. Jag valde allt oftare ekologisk mat och det tog en evighet att handla mat eftersom jag undersökte innehållsförteckningarna så noggrant. Genom bloggen stötte jag för första gången på begreppet ekofrisör. Jag tog reda på mer och hittade en utbildning, men den var så dyr att en tvåbarnsmamma som just tagit ett bostadslån inte hade möjlighet att börja studera ämnet i Helsingfors. Jag fortsatte därför att studera på egen hand hemma… Och på arbetsplatsen… tills jag efter 6 månaders självstudier stötte på utbildningen igen – och denna gång var den helt gratis!

Min dröm blev sann och jag utexaminerades från Fortbildningscentrum Prakticum i Helsingfors 2012.

Nu förverkligade jag en till av mina drömmar och grundade ett eget företag som erbjuder ekologiska hårvårdstjänster på en central plats i Vasa centrum. Setterbergs pärla där jag driver min salong erbjuder en idyllisk, stämningsfull och härlig plats för verksamheten!

Jag hoppas att alla ska hitta sin egen väg mot ett mer ekologiskt sätt att ta hand om sig själv, både sitt yttre och sitt inre. Jag finns till för att hjälpa var och en på den egna vägen! Vi kan alla vara mer barmhärtiga mot oss själva utan att belasta vår kropp i onödan. Samtidigt respekterar vi också vår miljö – vårt enda hem.

Outi Laaksonen, Ekokampaamo MIELI

 

Videintervjuer

Rannikko-Pohjanmaan Yrittäjät,
Kuukauden Yrittäjä 11/2015

Vaasa TV, Sarin vieraana.
Ekokampaaja ammattina

Mieli i medierna 

Maggie's Bohemian Ideals -blogi 
26.9.2012

Fiilis-messujen blogi
22.2.2016

 

Suomen koulutetut ekokampaajat ry

farfallabohoLess is MoreBeauty GardenEkopharmalacordierlogo famo ohm 

Rådhusgatan 32
65100 Vasa
RING
040 4164258
ÖPPET
Må-Fre 9 -> (16)
Kvällar och lördagar
enligt överenskommelse.